You are currently viewing Kraljica

Kraljica

SIGURNO NE ZNATE KOJE ISTORIJSKE LIČNOSTI PREDSTAVLJA KRALJICA U ŠAHU!♟️
PRVO UOPŠTE NIJE BILA ŽENSKO♛♕

Čak iako ste zaljubljenik u drevnu umetnost igranja šaha verovatno ne znate koliko je zanimljivu istoriju imala kraljica – verna senka kralja i danas najmoćnija figura na tabli.
Ne postoje pouzdani podaci o tome kada je i gde nastao šah. Najverovatnije je da se pojavio pre više od 2.000 godina. U Indiji se zvao “čaturanga”. Reč je bila o dalekom pretku šaha čije su figure reprezentovale četiri roda tadašnje indijske vojske – pešadiju, konjicu, slonove i borna kola koji su svi štitili radžu (kralja) i njegovog savetnika mantrina koji su se nalazili u sredini.
Upravo ovaj “savetnik” bio je predak današnje šahovske kraljice tj. dame. Persijanci su kraljicu zvali “Firzan” – savetnik / vezir, a Evropljani “Fers”. Kraljev vezir je vremenom evoluirao u njegovu suprugu. Usavršavanjem drevne igre čaturange šah je vremenom poprimao sadašnji obilik. Najveća promena dogodila se tokom 15. veka kada je upravo kraljica dobila nov način kretanja i sve sadašnje “moći” koje su je pretvorile u najjaču figuru na tabli. Istoričarka Merilin Jalom u svojoj knjizi “Rođenje šahovske kraljice” iznela je danas najšire prihvaćenu tezu o tome da je uspon šahovske Kraljice bio povezan sa usponom moćnih srednjovekovnih vladarki u ovom delu Evrope kao što su bile Eleonora od Akvitanije i Izabela I od Kastilje.
Ova drevna igra ima dugu tradiciju u Šapcu, a Kompanija GALEB je sa Šabačkim šahovskim klubom osmislila i već 20 godina je generalni pokrovitelj Svetosavskog brzopoteznog turnira♘♜♙♔ za koji obezbeđuje veliki fond nagrada.

Leave a Reply